Αναγνώστες

Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Διαλεκτικοί διάλογοι 3


Ορθόδοξος κομμουνιστής: Στην Σοβιετική Ένωση και στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντί να δυναμώσει ο εργατικός έλεγχος και η συμμετοχή στην οργάνωση της εργασίας άρχισε να δυναμώνει η αντίστροφη τάση με την αντίστροφη επίδραση στο επίπεδο της κοινωνικής συνείδησης. Ενώ όλα ήταν υποκειμενικές αδυναμίες στο σχεδιασμό.

Απλός πολίτης: Αφού δεν γινόταν ο κεντρικός σχεδιασμός, δεν γινόταν.

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Μου φαίνεται έχει βάση το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να αγνοούμε βουλησιαρχικά το εμπορευματικό χαρακτήρα της παραγωγής και να υπερτιμάμε την δυνατότητα υποκειμενικής επέμβασης στη διεύθυνση της οικονομίας.

Απλός πολίτης: Δηλαδή;

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Απλά, στη Σοβιετική Ένωση καταργήθηκαν οι καπιταλιστές όμως αυτό δεν είχε αυτόματη επίδραση στην αλλαγή της παραγωγής. Καταργήθηκαν οι καπιταλιστικές σχέσης παραγωγής αλλά δεν ήρθαν αυτόματα σχέσης κομμουνιστικές όπως το περίμεναν οι κομμουνιστικοί υλιστές.

Φιλελεύθερος: Αυτό διαπίστωσαν και οι οικονομολόγοι Λίμπερμαν, Νεμτζίνοφ και Τραπέζνικοφ και ο Στάλιν τους έστειλε γκούλαγκ στην Σιβηρία για αυτές τις απόψεις.

Απλός πολίτης: Πω πω, τι σκληροί καιροί…

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Ούτε οι συνεταιριστικές οργανώσεις παραγωγής στην γεωργία, τα Κολχόζ δεν μετατράπηκαν σε κρατικές οργανώσεις Σοβχόζ όπως θα έπρεπε. Και τα μικρά Κολχόζ, γεωργικοί συνεταιρισμοί δηλαδή δεν ενώθηκαν σε μεγάλους συνεταιρισμούς…

Απλός πολίτης: Ό, τι είναι κρατικό είναι καλό. Ό, τι συνεταιριστικό… χμ, δεν ξέρω. Αυτά μάθαμε και εδώ στον καπιταλισμό τα τελευταία 30 χρόνια.

Φιλελεύθερος: Και δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι μόνο το ιδιωτικό μπορεί να λειτουργήσει σωστά! 

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Αντιθέτως, στα πρώτα στάδια μίας νέας κοινωνίας φαίνεται ότι πρέπει να είναι οι άμεσοι ιδιοκτήτες αυτοί που δουλεύουν στα συγκεκριμένα εργοστάσια και στους οργανισμούς γεωργίας. Δηλαδή να είναι και τα εργοστάσια συνεταιριστικά. Στην Γιουγκοσλαβία το κατάλαβαν και το έπραξαν και η οικονομία τους σημείωσε την πιο μεγάλη άνθιση σε σύγκριση με όλα τα υπόλοιπα κράτη του ανατολικού μπλοκ.

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Ο Τίτο της Γιουγκοσλαβίας ήταν προδότης! Πρόδωσε της επαναστατικές ιδέες του Λένιν για την κοινωνική ιδιοκτησία.

Απλός πολίτης: Φαίνεται ότι ούτε ο «άγιος Λένιν» δεν είχε πάντα δίκαιο.

Δημιουργικός κομμουνιστής: Ναι, σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι ούτε ο ίδιος ο Λένιν κατάλαβε την σημασία του συνεταιρισμού, δηλαδή της συλλογικής ιδιοκτησίας που είναι τόσο σημαντικό στο στάδιο μεταξύ του ιμπεριαλισμού και του κομμουνισμού.

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Μα αυτό το στάδιο είναι ο σοσιαλισμός, δηλαδή ο πρώιμος κομμουνισμός!

5 σχόλια:

  1. να σου εκμυστηρευτώ το μέγα οικογενειακό κυμηλειο δλδ.το άρθρο 3.παρ 2 του Συντάγματος φυλάσσεται στην Θεοτοκά του Στανου σαν κόρη οφθαλμού έχω και φωτογραφία το έφερε ο μπάρμπας μου Θανάσης αδελφός του παππού μου Νικολα ο Αγιοριτης .. μόνο αυτό μας έμεινε γ αυτό παλεύω και γνωρίζω το αποτέλεσμα αυτό μόνο έχει για μας αξία Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. άθελα η ηθελημένα έγινα όπως ένας Παπαδιαμάντης στο
    ΒΑΡΔΙΑΝΟΣ ΣΤΑ ΣΠΟΡΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αφού το διαβασες σβηστω να ήρεμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακόμα.. ξύπνα ο κόσμος πάει εργασία

    ΑπάντησηΔιαγραφή