Αναγνώστες

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Διαλεκτικοί διάλογοι 1


Μία μέρα που δε πήγαινε άλλο με την κοινωνική κρίση συναντήθηκαν ο ορθόδοξος κομμουνιστής με τον δημιουργικό διαλεκτιστή. Και άρχισαν να συζητάνε ποια είναι τελικά η σωστή λύση για να βγει από την οικονομική κρίση η ελληνική κοινωνία. Τους άκουσε ο απλός πολίτης και για πρώτη φορά έδειξε ενδιαφέρον για τα κοινά. Τους άκουσε και ο φιλελεύθερος και ανακατεύτηκε απαιτώντας να κάνει αντίλογο. Φοβήθηκε αυτόν τον διάλογο, γιατί συνειδητοποιούσε καλά ότι αν ενωθούν οι εργάτες με τους διανοούμενους δεν σώζει πια τίποτα τα υπερκέρδη του.  

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Εμείς έχουμε την λύση για την κρίση. Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και κεντρικός σχεδιασμός.

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Μα πώς στην ευχή θέλετε να κάνετε την κοινωνικοποίηση;! Να αγοράσει το κράτος τις άρρωστες επιχειρήσεις για να τις εξυγιάνει; Αυτό το έχουμε ξαναζήσει, είναι σοσιαλδημοκρατική συνταγή. 

Απλός πολίτης: Όχι, θέλουν με τη βία να πάρουν από τους καπιταλιστές όλες τις επιχειρήσεις! Προσδοκούν σε πόλεμο όπως ήταν ο Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος και σε συνθήκες όπου θα είναι όλη η κοινωνία άνω κάτω. Τότε νομίζουν ότι θα είναι εύκολο όπως έγινε στις λαϊκές δημοκρατίες της ανατολικό-κεντρικής Ευρώπης μετά το 1945. Για πες κομμουνιστή;

Φιλελεύθερος: Δεν έχει τι να πει γιατί είναι αλήθεια! Θέλει βία ο ορθόδοξος κομμουνιστής.

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Και το να στραγγαλίζετε την εργατική δύναμη δεν είναι βίαιο; Είναι βία με το γάντι! Εμείς λέμε: Αντεπίθεση! Ανυπακοή! Πόλεμος στους εργοδότες μέχρι τελικής νίκης!

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Μα με το να προτείνετε κάτι αρνητικό δεν μπορείτε να έχετε επιτυχία. Αυτό το λένε οι Συμπαντικοί νόμοι της επιτυχίας.  

Απλός πολίτης: Δεν γίνεται με δαύτους τίποτα. Η κινητήρια τους δύναμη είναι το μίσος. Αν τυχών πάρουν την εξουσία και το μίσος ξεθυμάνει δεν θα ξέρουν πώς να προχωρήσουν. Δεν θα ξέρουν τι να κάνουν τη μέρα μετά!

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Σε αυτό βασιζόταν και η σταλινική εκτροπή. Για να συνεχιστεί η κινητήρια τους δύναμη, το μίσος έπρεπε να επινοήσουν τον εσωτερικό εχθρό και την όξυνση της ταξικής πάλης όπως έγινε τα χρόνια της σταλινικής περιόδους.

Φιλελεύθερος: Μα στον Στάλιν βασίζονται και σήμερα οι κομμουνιστές στην Ελλάδα. Ας γελάσουμε!

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Κάτω τα βρόμικα χέρια σου από τον Στάλιν!

Φιλελεύθερος: Αυτός μιλάει σαν να επρόκειτο για κάποιο άγιο! Ας μην ξεχνάτε ότι ο Στάλιν, αν θυμάμαι καλά εξόντωσε πρώτα όλους τους συντρόφους του από την Κεντρική Επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος.

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Τους φίλους με τους οποίους έκαναν μαζί την επανάσταση… Και βασίστηκε στον ασφαλίτη. Και ο ασφαλίτης δεν ήταν άλλος από τον πραγματικό του εχθρό που εισχώρησε πονηρά στο κόμμα.

Απλός πολίτης: Αίσχος, αίσχος!

Διμιουργικός διαλεκτιστής: Ας  μιλήσουμε καλύτερα για το τι θα γίνει τώρα. Τον κεντρικό σχεδιασμό πώς τον φαντάζεστε χωρίς να δυναμώσει κάποιο κέντρο όπως ήταν η νομενκλατούρα στον «υπαρκτό σοσιαλισμό»; Γιατί κεντρικός;

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Γιατί το κομμουνιστικό κόμμα είναι «το κεφάλι» του εργάτη! Η πιο συνειδητοποιημένη πρωτοπορία. Στα χέρια του πρέπει να συγκεντρωθεί όλη η λαϊκή εξουσία…

Απλός πολίτης: Και δεν θα χρειαστείτε τους επιστήμονες;

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Οι πιο συνειδητοποιημένοι επιστήμονες θα είναι υπηρέτες της εργατικής τάξης.    

Φιλελεύθερος: Υπηρέτες! Σαν αν ήμασταν στον Μεσαίωνα όπου υπήρχαν οι άρχοντες και οι υπηρέτες!

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Οι διανοούμενοι και οι εργάτες πρέπει να είναι σαν τα δύο πόδια για να πάει μπροστά η κοινωνία. Δεν έχει σημασία το ποιο είναι αριστερότερο του αριστερού και πιο το δεξί, αλλά μία πάει το ένα μπροστά και μία πίσω και μία το άλλο πίσω και μετά ξανά μπροστά. Αλλιώς δεν περπατάει το σώμα!

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Δεν χρειαζόμαστε τις διάφορες οπορτουνιστικές θεωρίες των επιστημόνων. Έχουμε μία ολοκληρωμένη κοσμοθεωρία και ιδεολογία στην οποία μπορεί να βασιστεί η πάλη της εργατικής τάξης.

Απλός πολίτης: Και ποια είναι αυτή; Ο μαρξισμός-λενινισμός που διέλυσε τελικά τα κράτη του «υπαρκτού σοσιαλισμού»;

Ορθόδοξος κομμουνιστής: Ο μαρξισμός-λενινισμός λησμόνησε τη θεωρία του Στάλιν για αυτό έχασε την εξουσία η εργατική τάξη στην ανατολική Ευρώπη,  πέρα από την προδοσία του Γκορμπατσόφ. Το τελευταίο Συνέδριο του ΚΚΕ επεξεργάστηκε ολοκληρωτικά τις θέσεις της εργατικής τάξης σήμερα και τις προτείνουμε για όλο το λαό.

Δημιουργικός διαλεκτιστής: Ωραία, ας πάμε τότε να τις αναλύσουμε μία μία σε έναν εποικοδομητικό διάλογο! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου